29
Mar
2024

Cifte Vatandaslik Yasasi – Gesetz zur Modernisierung des Staatsangehörigkeitsrechts (StARModG)

Cok uzun zamandir beklenen ve görüsülen cifte vatandaslik yasasi veya vatandaslik yasasisinin modernizasyonu 27 Mart 2024 tarihinde resmi gazetede yayinlandi. Bir kanun resmi gazetede yayinlandiktan 3 ay sonra yürürlüge girmis oluyor. Yani 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren basvurular kabul edilmeye baslanacak.

Kanunun cevirisine gecmeden önce bir kac noktaya deginmekte fayda var. Bu kanun tam olarak neyi degistirdi; sosyal yardim almadan kendi ve hane halkinin gecimini saglayabilen calisanlarin alman vatandasi olabilmesi icin gecmesi gereken süre 8 yildan 5 yila düsürüldü. Diger önemli husus ise Alman vatandasligina basvururken mevcut vatandasligini artik koruyabiliyor olmasidir. Bu daha önce bazi devlet vatandaslari icin zaten mümkündü ama Türk vatandaslari icin mümkün degildi. Bu yasa ile bu hak kazanilmis oldu. Bazi durumlarda süre 3 yila kadar kisabiliyor, bu sartlari kanunun özetinden okuyarak inceleyebilir. Sorulariniz var ise yorumlar araciligi ile bana ulastirip cevaplanmasini saglayabilirsiniz.

Tabi ki avukat ve konunun uzmani olmadigim icin sadece sorularinizi kendi bilgim dahilinde cevaplayabilir veya cevaplamak icin arastirmalar yaparak, bilgili kisilere danisabilirim onun disinda bütün sorumluluk okuyanin kendisine aittir.

Kisaca Yeni Yasa ile gelen yenilikler su sekilde ;

  • Yeni yasa, Alman vatandaşlığını almayı düşünenler için önemli bir değişiklik getiriyor. Artık, Alman vatandaşlığını almak isteyenler, önceki vatandaşlıklarını bırakmak zorunda kalmayacaklar ve birden fazla ülkenin vatandaşı olma hakkına sahip olacaklar.
  • Yasa değişikliğiyle birlikte, Alman vatandaşlığına başvurabilmek için gerekli olan minimum “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla düşürülüyor. Bu da daha kısa sürede vatandaşlığa geçişi mümkün kılıyor.
  • Entegrasyon sürecinde başarılı olanlar, 3 yılın sonunda Alman vatandaşlığını alabilecekler. Bu süreçte eğitim veya mesleki başarılar, gönüllülük faaliyetleri ve ileri düzeyde dil becerisi ( C1 ) gibi bireysel çabalar özellikle dikkate alınacak.
  • Ayrıca, vatandaşlığa geçiş için kişinin kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini devlet yardımı olmadan sağlaması gerekiyor.
  • Yasa ayrıca, yabancı anne-babanın Almanya’da doğan çocuklarının, en az bir ebeveynin en az beş yıl boyunca Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi koşuluyla Alman vatandaşlığına sahip olmasına da olanak tanıyor.
  • 5 Yil sonunda Alman vatandasligina basvurabilmek icin B1 Dil sertifikasina ve Vatandaslik testlerini basariyla tamamlanmis olmaniz beklenmektedir.

Basvuru süresinin 3 yila düsürülmesi ile ilgili olarak kanun mesleki veya akademik basarinin tanimini tam olarak yapmayarak bu karari basvurulan mercinin insiyatifine birakmis gibi anlasiliyor. Bu konuda olabilecek degisiklikleri veya ileride edinilecek tecrübeleri bu yaziya tarihleri ile birlikte ekleyerek güncel olarak takip edilebilmesini saglayacagim.

 

Share

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *